79/96

080419-002-russetind.jpg
080419-001-russe.jpg
080419-002-russe.jpg

Toisinaan, harvoin, käy niin, että vuorelle nousu sujuu kirkkaasti ja muitta mutkitta. Vuori odottaa graafisena ja selkeänä. Muut hiihtäjät ovat jättäneet mäen tällä kertaa meille. Tiedämme turvallisimman reitin ja käytämme sitä. Sää näyttää noudattavan ennustetta. Lumessa on ammattilaisten mukaan yksi ongelma. Etsitään ja löydetään se juuri sieltä, missä se ei estä kulkua. Kuljetaan varuillaan, mutta jännittämättä. Keho toimii mielen mukaisesti, rauhallisesti sekä tehokkaasti. Ruhotunkio on sopeutunut tähän työkuormaan. Talven aikana hieman karttuneen kokemuksen takia jyrkintä osuutta noustessa aavistaa, miten lasku sujuu. Vielä neljäsataa metriä ylös, kolmesataa, kaksisataa ja jo ylhäällä. Päivät ovat päättymättömän pitkiä. Ajantajun merkitys kaikkoaa. Neljässä tunnissa ylös, kymmenessä minuutissa alas autoille.

Kesäukkona etelässä

Jaahas! Nopeasti unohtuu, miten roimaa hommien paiskomista lehtikuvaajan työ maakuntalehdessä oikein on. Kuukausi sitten huristelin yöllä etelään, lymyilin koiran kanssa vanhempieni kellarissa helteitä paossa pari päivää ja muka kirjoitin yhtä pitkää juttua.

Yhtäkkiä jouduin kesätöihin maakuntalehti Länsi-Savoon, viideksi työvuoroksi. Ehkä yliopisto-opintoja antoisammat oppivuodet paiskin hommia samankokoisessa lehdessä Lappeenrannassa. Maakuntalehdessä oppii tehokkaan työskentelyrutiinin ja kiireen- sekä stressinsietokykyä. Pohjoisessa freelancerin työrytmi on eri galaksista. Maakuntalehdessä saatetaan höyrytä viidestä kuuteen keikkaa päivässä. Pohjoisessa tuon verran keikkoja on kuukaudessa. Tosin yksi keikka on parhaimmillaan kestänyt viisi päivää.

Pätkä Länkkärissä sisälsi muun muassa kesäduunareita, pesäpalloa, jalkapalloa, rakennuksia, tapahtumia, lehtokotiloita, sähkökartingautoilijoita, transmiehen, ja vanhan kartanon puutarhassa haahuilemista. Virkistävää ja kuluttavaa. 

040618-004-SU_Orion.jpg

Ahman jälkien jäljillä

Jos jotakin työtä voi hyvällä syyllä kutsua neulan metsästämiseksi heinäsuovasta, Metsähallituksen puistomestari Petri Piisilän eräs työtehtävä on sellainen: ahman jälkien ja jätösten etsiminen Ylä- ja Itä-Lapin erämaista. Kävin Piisilän kanssa katsomassa, josko sattuisi sellainen tuuri, että löytäisimme jotakin merkkejä ahman liikkeistä. Piisilä pyöritteli vuoristokelkkaa rajavartioston reiteillä ja umpihangessa sen mukaan, missä jälkiä saattaisi olla. Rytkyin tavarareen kyydissä työpäivän verran. Kun puistomestari näki alkumatkasta korpin, kuului arvio, ettei ainakaan raatoja ole lähettyvillä, koska korppi lentää niin korkealla. Ei löytynyt myöskään tuoreita ahman jälkiä.

120218-002-salla_kiikarointi_crop.jpg
120218-006-salla_jälkien tarkastus.jpg
120218-013-salla.jpg

Keikkakuvausta

020218-009-lapin_kamariorkesteri.jpg

Keikka-keikka

Välillä sitä haikailee, josko pääsisi kuuntelemaan elävää musiikkia, vaan eipä viitsi ajella etelään kaiken muun suhaamisen päälle. 

Live-keikkoja varten joutuisi usein ajelemaan etelään Rovaniemelle asti, mutta viikko sitten pääsin keikalle pohjoisemmaksi, kun Lapin Kamariorkesteri konsertoi Inarissa. Keikka- ja bändikuvaaminen ei ole aiemmin juuri innostanut, vaan tämän mahtavan reissun kaltaisilla keikoilla voisin uudestaankin käydä. Helsingin Sanomat 2018.

020218-007-lapin_kamariorkesteri_edit.jpg

Korkeakulttuuria Saanajärvellä 680mpy

Alkuvuosi on työllistänyt kulttuuriaiheisilla työtehtävillä. Tässä yksi niistä. Lapin Kansan (juttu tilaajille) toimittajan kanssa pääsimme seuraamaan tämän hetken tunnetuimpien kilpisjärveläisten kalastusretkeä Saanajärven jäälle 680 metrin korkeuteen merenpinnasta. Lapinkoira Äijä puuhaili omiaan ja kuunteli lumen alla kulkevia jyrsijöitä. Isäntäväki eli Aki Huhtanen ja Emilia Laitinen tekivät polttomoottorikairalla reikiä metrin paksuiseen jäähän ja pilkkivät. 

260118-010-pilkkireissu.jpg

Hilppovat pitkin kairaa

Tein STT:lle muun muassa Lapin Kansan julkaiseman jutun Lapin hirvijahdin erikoisuuksista. Juttuprosessin aikana lumikerros ehti kasvaa puolimetriseksi. 

Naapurikylästä Rauhalasta löytyi Pentti Kurkoja. Mies on koko ikänsä metsästänyt hirviä naakimalla, eli jäljittämällä niiden lumeen jättämiä jälkiä. Menetelmä lienee perinteisimmästä päästä, koska koiriakin on käytetty hirvijahdissa verrattain lyhyt aika.

Aamuhämärässä hiihtelimme Kurkojan kanssa  Kuusivaaran juurella. Hirven jäljen tunnistaa poroa pidemmästä askelten välistä ja sorkan jättämän jäljen koosta. Muutamat jäljet löytyivät, mutta ne johtivat takaisin tielle, jolta lähdimme hiihtämään.

Ensimmäiset jäljet Kuusivaaran juurella.  STT-Lehtikuva 2017.

Ensimmäiset jäljet Kuusivaaran juurella. STT-Lehtikuva 2017.

Kittilän Rauhalassa asuva Kurkoja on pyytänyt hirveä jäljestämällä eli naakimalla koko ikänsä.  STT-Lehtikuva 2017.

Kittilän Rauhalassa asuva Kurkoja on pyytänyt hirveä jäljestämällä eli naakimalla koko ikänsä. STT-Lehtikuva 2017.

Kaksi kaivosta

Kesällä pääsin käymään kahdella varsin erilaisella kaivoksella kuvauskeikoilla.

Elokuun alussa ihmeteltiin Suomen Kuvalehden toimittajan kanssa Kittilän kultakaivoksen syvyyksiä ja mittakaavaa. Kultaa ei siellä päästy näkemään, kuten ei pääse juuri kukaan kaivoksen työntekijöistäkään. Harkkohuoneen oveakaan ei kaivoksen viestintäjohtaja halunnut näyttää – turvallisuussyistä.

Kuun lopussa käytiin sitten Helsingin Sanomien toimittajan kanssa katselemassa koelouhintaa Kolarin Hannukaisessa. Täällä pyöri muutama kuorma-auto ja pari kaivinkonetta. Päägeologi kaivoi Škodan takakontista malminäytteen, joka oli kääritty Citymarketin muovipussiin. Toimittaja kysyi erilaisista luvuista, mutta paperit olivat kuulemma toimistolla.

Eläkeläismayhem!

Ivalon eläkeläisyhdistyksellä oli kunnon meiningit pari viikkoa sitten, kun 50 vuotta tuli yhdistykselle täyteen. Yhdistyksen historiikin lausumista harjoiteltiin juhlasalina käytettävän ilma-aseradan maalitaulujen edessä. Takahuoneessa ukkokööri pelasi maijaa ja lopuksi otettiin kehiin tuolijumppa! Inarilainen 2016.

Maata näkyvissä

Paras polku maastopyöräilyyn on sellainen, jolla ajaessa pyörän kumi kohtaa maan eikä lunta. Ivalossa sellaisesta ei kannata haaveilla vielä toviin. Sulaa polkua täytyy etsiä pohjoisesta leudon Jäämeren rannalta. Alkukaudesta matalakin mäki kelpaa paremmin kuin hyvin. Tromssaan lähti poropakuun seuraksi Mukanasin Anssi ja teki tällaisen videon kauden avajaisista Kvaløya-saaren länsirannan sulasta mäestä. 

Tuntuu lähes kohtuuttoman hienolta, kun Tromssassa voi peräkkäisinä päivinä käydä laskemassa 450 korkeuserometriä (tai enemmänkin, jos menee muualle kuin lastenmäkeen) vapaalaskua ja seuraavana ajella parinsadan metrin mäkeä pyörällä.

Kilpisjärveltä rajan ylittäminen on aina hämmentävä kokemus. Vuoret ja satojen metrien jyrkänteet ilmestyvät iskusta. Tällä kerralla Skibotnin laaksoon laskeutuessa enemmän sykähdytti lumen katoaminen. Laakson poluilta löytyi vielä talvipatikoitsijoiden tamppaamaa lunta, mutta hyvää ajettavaa oli riittävästi iltalenkin tarpeisiin. 

Tasoitimme hyvän sään Norja-karmaa palelemalla viimeisen yön Kilpisjärven vieressä ylängöllä viidessätoista pakkasasteessa, emmekä jääneet Skibotnin laakson nollakeliin. Aamulla rajanylityspaikan tuntumassa keskellä tietä heilunut kyytiin noukkimamme krapulainen poroäijäkin todisti, että kylmä oli yöllä.

video Block
Double-click here to add a video by URL or embed code. Learn more

Teräshanki

Mytologinen hankikeli saapui viime viikolla pariksi päiväksi. Kilpahiihtäjä- ja pyöräilijäpariskunta suostui lähtemään kuvattavaksi ajelulle Kuusipään suuntaan. Hangen päällä kurvaileminen sotkee konsepteja. Polulla ei tarvitse pysyä. Osaan paikoista ei sulan maan aikana ole asiaa millään pyörällä. 

Poro

Otetaan syksyllä tokasta vilkasliikkeinen poro, valmennetaan se, laitetaan sille valjaat ja valjaisiin kevyt ihminen suksien päälle. Ajetaan kilpaa viittäkymppiä Inarijärven jäällä, menestytään, pakataan Hiace ja ajetaan kotiranchille. Päästetään huippukisaporo vapaaksi tunturiin. / Reindeer racing on lake Inari at Inari. Inarilainen 2016

Sevetti, Utsjoki, Teno

Ajeltiin toimittajan kanssa kiekura Näätämöön, Utsjoelle ja Tenojokilaakson kautta Ivaloon. Etsittiin palveluita. Löytyi pari postiautoa, valokuitu ja Näätämön kaupan grillikyljet. We drove around looking for services in Northern Lapland region. Copyright A-Lehdet.

Ivalojoki

Pilkkiminen on pyhää puuhaa täällä. / Ice fishing is a sacred thing here. Inarilainen 2016.

Utsjoki

Ensimmäinen visiitti Utsjoelle paikallislehden leivissä. Rastigaisassa pidettiin kevätkisoja. / Visited Utsjoki for the first time. Local people gathered in the only pub for fun and games. Inarilainen 2016.

Saari-elämää Lapissa

Minkämoista olisi asua pysyvästi saaressa? Kysykääpä vaikka näiltä ihmisiltä. These lovely people live on an island. All the time. And they're having a child soon. Inarilainen 2016.